Oroligheter i pandemin

Kopplat till den rådande pandemi som vi befinner oss i så kan vi se en ökad osäkerhet och stress, där våra grundläggande psykologiska behov som trygghet och gemenskap kan vara hotade. Rädslan för att bli varslad, permitterad osv. ökar självklart stressen. När vi inte vet vad som händer så uppstår oro. Arbete på distans påverkar till att rollerna kring arbetsfördelningen blir allt otydligare och de sociala relationerna kan inte vara så direkta som många skulle önska. Den som för stunden är på kontoret kanske måste utföra uppgifter som endast kan utföras där men som egentligen tillhör någon annan och arbetet på distans har anpassats efter bästa möjliga mån. Visst är det lättare att spontant snacka med sina medarbetare om dilemman som uppstår i arbetet vid kaffemaskinen än vid ett inbokat möte via zoom. Som ledare är det lättare att ta tempen på sin personal när de är på plats än som verkligheten ser ut nu. Det är ju ändå tillsammans som ett företag når framgångar!

Nu är himlen grå och luften rå, man inte gå till arbetsplatsen, inte gå på restaurang eller caféer och inte eller träna på gym tillsammans med andra människor. Självklart påverkas vårt sociala välmående av detta. Vi är flockdjur som behöver varandra, så inte är det konstigt om man drabbas av en depression nu?!

Vår undran är hur ni som medarbetare eller arbetssökande peppar er själva och er omgivning?

Och till er som är ledare, vet du hur dina medarbetare mår? Hur motiverar och engagerar du dem i arbetet i denna konstiga tid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...