Tänd medarbetarnas motivationsstjärna

Har du någon gång hört att den dåliga kulturen på jobbet och skitsnacket i korridoren sitter i väggarna? Att den är omöjlig att få bort? Eller kanske att det är medarbetarnas fel? Låt oss kika lite närmare på hur en kultur uppstår och vad du kan göra åt saken.

Kultur handlar om vårt sätt att agera, hur vi beter oss och hur vi uppfattas. Den skapas inte ur tomma intet utan blir en del av oss när tillräckligt många beter sig på samma sätt, i samma kontext. I Sverige är det en del av vår kultur att till exempel fira midsommar för att en stor majoritet av svenskarna väljer att bete sig på ett visst sätt den där fredagen i juni varje år.

”Kultur är när tillräckligt många beter sig på samma sätt, i samma kontext.”

På samma sätt fungerar företagskulturen. Det finns ofta en välskriven värdegrund med starka ord som trygghet, kvalité eller hållbart. Men hur många i företaget känner till de orden? Och de som vet vilka ord ni har förstår vad dem innebär – på riktigt?

Vi kan aldrig skapa motivation för någon annan, det är en känsla inom oss som var och en utav oss kan känna. Det är en känsla vi ofta känner när något känns meningsfullt och där vi förstår vad vi ska göra för att komma i mål. Men trots att vi inte kan skapa motivation kan vi skapa förutsättningar för att våra medarbetare ska känna sig motiverade. Det är här motivationsstjärnan kommer in.

”Motivationsstjärnans uppgift är att göra det lätt att göra rätt.”

Motivationsstjärnans uppgift är att göra det lätt att göra rätt, och riktigt utmanande att göra fel. Som företag handlar det om att skapa tydlighet i hur varje medarbetares insatser och arbetsuppgifter bidrar till helheten, och vad helheten är. Vad är målet och hur ser game planen ut?

Efter att motivationsstjärnan är på plats kommer den viktigaste nyckeln för att skapa förutsättningar för att motivationen ska kunna bibehållas över tid.

När vi känner motivation ökar också vårt engagemang för det vi gör. För att vi ska orka hålla i och fortsätta behöver vi få uppskattning för våra insatser. Vi har ett behov av att få bekräftelse på att vi gör saker rätt. Vi har ett behov av att bli sedda och vi har framförallt ett starkt behov av att tillhöra ett sammanhang med andra. Vi kallar den här nyckeln för feed forward.

Vill du veta mer om feed forward och vilka andra nycklar som kan användas för att tända motivationsstjärnan hos er? Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...